Svømmeudstyr – hvad skal du bruge? Skal du svømme i det danske farvand, så læs her, hvad der er strengt nødvendigt.
De kolde danske vande forudsætter, at du er godt pakket ind, både så turen bliver underholdende, men også af sikkerhedsmæssige årsager. Du kan blive kold og få krampe eller lignende – det vil du selvfølgelig gerne undgå!
Skulle du være så heldig at komme ud på de åbne vande et andet sted end i Danmark, gælder nogenlunde den samme huskeliste, specielt hvis du skal dykke.
Våddragt og svømmebriller
Hvad er det allervigtigste, når du skal på svømmetur eller dykke og gerne vil udforske havets vidunder?
Du skal have en form for ilttilføring. Det kan være snorkel, det kunne også være en ilddunk, hvis du er bekendt med og har certifikat til en sådan. På en svømmetur trækker er dette selvfølgelig unødvendigt.
Nu hvor du kan trække vejret under vandet eller i overfladen, kommer der andre hensyn, du nødvendigvis må tage for at opnå et godt dyk eller en god svømmetur.
I de danske farvande er en våddragt absolut nødvendig i de koldere måneder. Den øger både din fart og holder godt på varmen.
Uden en våddragt bliver det ikke bare en kold fornøjelse, det kan potentielt blive farligt, hvis du ender med forfrysninger, krampe eller noget tredje.
Et par svømmebriller er ligeledes et helt nødvendigt stykke svømmeudstyr, både hvis du skal svømme en tur, men specielt hvis du skal undersøge havets vidundere.
Du skal altså have ilt, du have øjne under vandet, du skal have en dragt på, der holder dig varm – hvad mere?
Er du i et varmere farvand, er det selvfølgelig ikke nødvendigt med en våddragt, men kan stadig være fordelagtigt.
Badehætte og brandmands-kit
Du kan være så heldig, at din våddragt har en hætte, så du slipper for at investerer i en badehætte. Den er også nødvendig i danske farvande, igen er kulden et problem.
Den ville dog også være nødvendig ved dybere dyk i varmere farvande, samt hvis du ønsker at optimere din hastighed og smidighed under vandet.
Et brandmands-kit vil du også sætte enormt stor pris på, skulle du være så uheldig at blive brændt af en brandmand. Muligheden for brandstik er mindre med en våddragt, men kan sagtens forekomme alligevel.
Fodtøj og varmt undertøj
Igen må det pointeres, at de danske farvande er kolde. Temperaturen på vandet stiger sjældent over 20 grader selv i de varme sommermåneder. Og denne temperatur er naturligvis ikke den konstant. Jo dybere du dykker, jo koldere bliver vandet.
Derfor skal du have godt med tøj på. Du skal have varmt tøj. Det kan være skiundertøj, du har på inden under din våddragt. Din kropstemperatur sænkes i det kolde vand, og der er ikke meget at gøre, hvis du begynder at fryse meget under det kolde vand.
Et lille ekstra tip til dit svømmeudstyr, der gælder stort set alle farvande, er fodtøj. Find noget til dine fødder, så de undgår at blive skåret eller andet uheldigt.
Det var det mest nødvendige svømmeudstyr til den gode dykkeroplevelse – kom så afsted.