Vælg den rigtige skijakke til din skiferie i Sverige

Er kør selv skiferien til Sverige arrangeret, og er du klar til at indtage de sneklædte løjper på de svenske skisportssteder i Idre Fjäll, Branäs, Kläppen eller andre skidestinationer, skal du sikre dig, at du har den rigtige skijakke til formålet. Skijakken er nemlig det vigtigste af dit skitøj, der sørger for, at du – uanset vejrforholdene – kan holde dig tør og holde en passende temperatur.

Læs med her, og find den rigtige skijakke til din skiferie i Sverige.

Hvilken skijakke, skal du vælge?

En god skijakke skal tilpasses dit skiløb og området, du står på ski i. Du skal også vælge ud fra, hvor kuldskær du er.

Fælles for alle jakker til ski gælder det, at du skal sørge for at tjekke, om jakken har:

  • Snefang, så du undgår at få koldt sne ind under jakken på huden
  • Hætte, som kan nå over din skihjelm
  • Lommer til dit liftkort og andet brugbart på dine skiture
  • Ventilation under ærmerne til de dage, hvor du har fået for meget skitøj på

Den forede skijakke til al slags terræn

En af de mest brugte skijakker er en foret variant, der består af et varmt inderlag i mikrofibre og et vandtæt ydermateriale. Med en foret skijakke går du aldrig helt galt i byen, hvis du skal på skiferie i Sverige, fordi den lever op til de gængse krav under almindelige vintervejrsforhold.

Alligevel bør du være opmærksom på, om jakken har en god åndbarhed. Find ud af, hvordan du står på ski. Er det med fart og tempo ned langs de stejleste pister i området, eller er det i et roligt og behageligt tempo? Har du en mere aggressiv kørestil, skal du især sikre dig, at din jakke tillader dig at ånde. Når farten er høj, sveder du naturligvis mere – og så er det nødvendigt for dig, at din jakke kan transportere den sved væk for dig, så du ikke ender med iskold sved på huden.

Skal-jakken: En jakke til at nedlægge bjerge på ski

Skal-jakken er i udgangspunktet blevet designet som udstyr til trekking og bjergbestigning. Men mange af jakkens egenskaber gør sig også godt til skiløb. Du kan nemlig tage mellemlag af og på, så du på den måde hele tiden selv kan kontrollere din kropstemperatur i løbet af dagen. Og så er jakken yderst vandtæt og åndbar.

Har du en meget aktiv kørestil med højt tempo og fart over feltet, vil skal-jakken være optimal for dig, da den giver dig størst mulig åndbarhed. Du skal dog huske at pakke dig godt ind i et inder- og mellemlag, for skal-jakken tilbyder dig ikke varme – det skal du få gennem svedtransporterende skiundertøj og en varm skipulli. Til gengæld sørger skal-jakken for at holde al sne, vand og vind ude, så du holder dig tør.

En bonus er, at du også kan bruge jakken i hverdagen, efter du kommer hjem fra skiferien, hvis du fører et aktivt udeliv.

Softshelljakken – brug den hele året

Softshelljakken er ikke foret og er derfor anvendelig på de dage, hvor en skijakke bliver for varm. Den er derfor mest anvendelig, hvis du står på løjperne i Sverige en solskinsdag, hvor det ikke er alt for koldt.

Softshelljakken er ikke 100 % vandtæt, men tilbyder dig dog vandafvisende egenskaber. Til gengæld er den meget vindtæt og åndbar. Men er den så virkelig god til min skiferie, tænker du måske? Der hvor softshelljakken har sine fordele er i dens fleksibilitet og blødhed. Så når temperaturmåleren ikke siger -10, kan du med softshellen få fuld bevægelsesfrihed og komfort.

Jakken kan du desuden bruge hele året rundt – også til løb, fisk, klatring og andre udendørs aktiviteter.

Dunjakken – hold dig varm

Dunjakken har nogle helt særlige kvaliteter, når det er koldt udenfor. Dun er en sjov størrelse, for der er intet andet isoleringsmateriale til beklædning, der vejer så lidt, men varmer så meget. Materialet er tilmed utroligt åndbart – og det gør det langt behageligere at bære frem for andre syntetiske isoleringsmaterialer.

Du kan altså holde varmen, når du sidder i den iskolde lift eller står stille for at holde et hvil. Men er du meget aktiv, når du står på ski, bliver dunjakken hurtigt for varm for dig. Og derfor er den mest anvendelig, hvis du står i et jævnt roligt tempo ned ad pisterne frem for at flyve ned over løjperne.

En god huskeregel er: Når du skal investere i en skijakke, gælder de samme regler som ved alt andet: Kvalitet og pris følges ad.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.