luftgevær som hobby

Sådan finder du det rigtige luftgevær

I Danmark kan du købe luftgevær med forskellige kalibre:

  • Kaliber 17, som skyder med hagl på 4,5mm er det mindste kaliber. Det er også det eneste som du ikke behøver politiets tilladelse for. Men du skal stadig være over 18.
  • Kaliber 22, samme som salonrifler, er på 5,5mm. Du kan frit købe et gevær med dette kaliber, hvis du er over 18. Men du må hverken bære eller bruge det. Ikke engang indenfor dit hjem eller på privat grund. Du må kun bære eller bruge dette kaliber i en skytteforening eller hvis du har jagttegn. Men for at måtte bruge det til jagt eller regulering, skal geværet kunne skyde med en hastighed på 220m/s. Det er de færreste kalibre 22 luftrifler der kan. Hvis du vil købe sådan et våben, pas på at du ikke ender med en riffel som du slet ikke må bruge til andet end pynt.
  • Kaliber 25, 6,35mm. Det er allerede et ordentligt kaliber, som også bruges til mindre pistoler og lette jagtrifler. Fra kaliber 22 opad, skal luftgeværer opbevares i våbenskab. Der gælder ellers de samme regler som for kal. 22.
  • Større end kal. 25. Det p.t. største kaliber for luftriffler er 45. Det er en ordentlig moppedreng af hagl, på hele 9mm.

Hvor kraftigt kan et luftgevær være?

Det findes der sikkert grænser for, både bestemt af fysikkens love og anvendelighed. Men teknologisk fremskridt giver os også stadig kraftigere luftriffler. Verdens p.t. kraftigste luftgevær hedder Airforce Texan. Det skyder hagl af kal. 45, og de skydes ud med en hastighed på ca. 340m/s.

Det er lige netop lydens hastighed! Disse våben bruges til jagt, men også af militæret. Militæret bruger luftgevær i specielle situationer fordi de er så lydsvage. Der er hverken mundingsild eller røg, og de kan ikke lugtes. Et stealth våben, så at sige. Disse riffler skyder med samme energi som det danske politiets tjenestepistoler! Med sådan et luftgevær kan du nedlægge et voksent vildtsvin på 70 meters afstand. Det er et faktum, ikke fake news.

Men lad os lige holde os på måtten, og kigge på de populære og langt mindre voldsomme luftgevær som ikke er deciderede dræbervåben. Det vil sige, luftgeværer på maks. 4,5mm hagl, kal. 17. Dem kan du frit købe og du må også bære og bruge dem uden våbentilladelse.

Her finder du det rigtige luftgevær

De storkalibrede, kraftige luftrifler bruger enten gaspatroner eller pneumatik til at producere det nødvendige tryk. De mindre luftgeværer, op til kal. 17 arbejder med en fjeder og et stempel. Paintball og Hard Ball våben er også luftvåben. Her kan du også købe større kalibre end 17 uden våbentilladelse, da deres power er begrænset. Men du skal stadig være mindst 18 år gammel.

Vær dog opmærksom på, at også et luftgevær af lille kaliber er et våben. Selv om kal. 17 luftgeværer ikke regnes for at være dødelige våben, så kan de stadig forårsage alvorlige skader, ved uheld eller misbrug. De skal omgås med respekt og omhu.

Kilde: www.air-target.dk/luftgevaer/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.