Hest

Hvorfor du bør skifte fra halm til spåner eller træpiller

Det kan være svært at finde ud af, hvilken form for heste strøelse, der fungerer bedst for din hest og dig. Valget af bund i boksen kommer nemlig både an på, hvordan din hest bruger sin boks, men også den mængde af tid og arbejde, som du har mulighed for at bruge på vedligeholdelse og rengøring af hesteboksen. Der findes flere forskellige typer af heste strøelse til boksen. Hvor man i adskillige år har anvendt halm, er der nu kommet en masse nye muligheder, som er langt mere fordelagtige for både hest og rytter.

Halm som strøelse

Halm er en af de ældste former for heste strøelse og har længe været anvendt, fordi halmen har en god isolerende effekt imod den kolde bund af boksen. En af fordelene ved at bruge halm som strøelse er, at det også kan bruges som et led i hestens diæt for at øge tyggetiden. Har din hest behov for at have foder i nærheden for at undgå at stresse eller finde på unoder i boksen, kan halmbunden give mulighed for adskillige timers tyggetid, der kan distrahere din hest fra at lave ballade. Men ubegrænset adgang til halm har også sine ulemper. Mange oplever nemlig, at deres heste bliver oppustede grundet den gæringsluft, der produceres i maven, når halmen passerer gennem fordøjelsessystemet.

Halm er som udgangspunkt den billigste løsning i forhold til heste strøelse, men dette kommer på bekostning af mange andre ting. Blandt andet kan halm slet ikke konkurrere med f.eks. spåner og træpiller hvad angår sugekapacitet og lugt, ligesom undersøgelser også peger på, at halm er en af de former for heste strøelse, som giver det dårligste indeklima i boksen i forhold til støv og bakterier. Netop derfor er langt de fleste gået væk fra at bruge halm som strøelse.

Spåner og træpiller – de nye og bedre alternativer!

Nogle af tidens seneste og mest roste former for strøelse til boksbunden er spåner eller træpiller. Spåner som heste strøelse består af varmebehandlede nåletræsspåner og giver en fjedrende og luftig madras i boksen. Træpiller består ligeledes af træspåner, som er ovntørrede og presset hårdt sammen. Når pillerne bliver våde, opløses de og bliver til en blød bund med god sugeevne.

Disse to typer heste strøelse er velsete, fordi at sugekapaciteten er langt højere, hvormed boksbunden ikke bliver gennemvædet, som det ses med halm. Det har især store fordele for heste, der har let ved at få hovsygdomme som sur stråle, der kommer af for fugtigt underlag. Den bedre sugeevne fjerner også ammoniaklugten i langt højere grad, hvilket er rart for både hest og rytter.

Vedligeholdelsen af boksebunden bliver også nemmere, fordi det er let at fjerne hestepærer og våde pletter. Du får dermed nemmere ved at holde boksen ren, og det nedsætter mængden af bakterier og svampesporer, som kan fremkalde sygdomme. Selvom spåner og træpiller er en lidt dyrere løsning end halm, er fordelene mange, og med disse typer af heste strøelse, sikrer du din hest en varm, behagelig og tør boks.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.